Sök
Stäng denna sökruta.

Tecken på att barn far illa

Hur vet man om ett barn far illa?

Det syns inte alltid utanpå vem som är utsatt för övergrepp. Barn kan vara ledsna, arga och rädda men dölja det för omgivningen. De kanske gör allt för att sköta sig så att de inte råkar värre ut.

Men det kan märkas att barn inte mår bra, eller att deras relation till den som utsätter dom inte är bra. En del barn signalerar tydligt att något är fel. Då kan du fråga barnet om han eller hon har varit med om något annorlunda eller skrämmande, eller om det är något särskilt som han eller hon tänker på eller oroar sig för.

Det är alltid värt att uppmärksamma barn och unga som

· Är ledsna, arga, rädda eller oroliga

· Drar sig undan kontakt, eller undviker särskilda personer eller platser

· Plötsligt ändrar beteende

· Agerar ut sexuellt, är våldsamma, missbrukar eller rymmer hemifrån

· Skadar sig själva eller vill ta sitt liv

När vuxna oroar sig för ett barn vet de ofta inte vad som är fel, de ser bara att barn inte mår bra. Det är viktigt att komma ihåg att det räcker med att man misstänker att ett barn far illa för att slå larm. Du måste inte veta. Men du kan fråga!

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits