Lyssna

Jag blev utsatt för det otänkbara som barn

Martin Hellberg arbetar som föreläsare

Jag blev utsatt för det otänkbara som barn, sexuella övergrepp. Det har präglat mig, mitt liv och min familj.

Jag var bara två år när det började och det slutade när jag skulle fylla sju. Då kände jag att det som händer är fel, äckligt. Så jag valde att berätta för mina föräldrar, mamma först. Jag ser det tydligt, jag skulle göra mig i ordning för kvällen och hade precis satt på mig min pyjamas och skulle börja borsta tänderna. Ångesten tog över och jag började gråta, då kom de orden som jag velat säga så länge; ”Mamma, farfar pillar på mig”. Mamma berättade för pappa och båda två trodde på mig utan att tvivla. Det räddade livet på mig för de var den tryggaste punkten i mitt liv, utan dem så hade jag ingen trygghet.

Mina föräldrar gav mig det från första stund och har gett mig det under alla år av dåligt mående. Min mamma har alltid sagt ”Martin, du får aldrig tystna, du måste prata med mig” hon var övertygad om att tystnaden skulle kväva mig och ångesten bli för tung att leva med. Det spelade ingen roll om klockan var tre på natten eller elva på dagen så ville hon att jag skulle prata med henne om jag behövde det.

Jag har gått igenom många jobbiga processer och skeenden i mitt liv men det allra viktigaste var, och är, att prata om det som hänt. Utan den möjligheten så hade jag inte levt.

Att bli lyssnad på och sedd är så otroligt viktigt, det har gett mig hopp om att allt kommer att bli bra. Jag har stött på många som inte kunnat prata om det som hänt mig men många har kunnat lyssna och det betyder också mycket, väldigt mycket.

Idag är jag vuxen och lever ett bra liv med en egen liten familj, ett liv jag bara kunde drömma om som ung.

Våga prata, lyssna och se trots tabu för det kan lätta på trycket hos vem som helst och till och med rädda livet på en annan människa.