Lyssna

Tjejjourer och ungdomsjourer lyssnar, stöttar och peppar!

 

Zandra Kanakaris är förbundsordförande för Unizon. Unizon samlar över 120 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

I Sverige finns det många tjejjourer och ett antal ungdomsjourer. Hos oss på Unizon så organiserar vi över fyrtio tjej- och ungdomsjourer. Förra året hade de tillsammans över 20 800 stödkontakter med unga om framförallt sexuella övergrepp och psykisk ohälsa.

Jourerna arbetar förebyggande och stödjande med barn och unga som målgrupp. Ungdomsjourerna vänder sig till alla unga; killar, tjejer, transpersoner och de som inte vill definiera sig alls medan tjejjourerna vänder sig till alla som identifierar sig som tjejer.

Jourerna möter unga med alla sorters funderingar. Ingen fråga är för liten eller för stor. De flesta kontakter sker via mejl och chatt och de kan röra kroppen, sex och relationer, men också missbruk, självmordstankar och våld i nära relationer. Men den vanligaste anledningen att söka stöd hos våra jourer är just sexuella övergrepp och våldtäkt. Förövaren är oftast en jämnårig eller äldre kille, eller en styvpappa eller pappa men det kan också vara en tjej, en mamma eller en annan kvinna. Jouren lyssnar, stöttar och peppar. De kan hjälpa till i kontakt med rättsväsendet och andra myndigheter.

Är du ung och vill ha nån att prata med på nätet om det du varit utsatt för, tveka inte att höra av dig till nån av våra jourer. De lyssnar på dig och står på din sida och du kan alltid vara anonym. Hos många utav jourerna kan du få en egen stödkontakt som du kan ha kontinuerlig kontakt med, ofta via chatt. Och glöm inte att till ungdomsjourerna kan alla vända sig, du som är kille eller transperson är precis lika välkommen som alla andra. Ungdomsjourerna är vana vid att möta killar som har blivit utsatta för sexuella övergrepp och har både kvinnliga och manliga volontärer att prata med.

Är du vuxen och jobbar med unga kanske du undrar hur du ska prata om sexuella övergrepp på ett bra sätt? Våra jourer är en bra kunskapskälla att använda och är experter på att bemöta unga på ett bra sätt. Många utav dem kan också komma ut till skolor och fritidsgårdar och hålla grupper och workshops kring sexuella övergrepp.  Vänta inte tills det kommer fram att något har hänt, det förebyggande arbetet siktar på att det inte ska hända. Och om trots det ändå händer så kommer ni tack vare det förebyggande arbetet göra det lättare för den utsatta att söka stöd och hjälp.

Ingen ska behöva utsättas för sexuella övergrepp, det finns stöd och hjälp att få!