Lyssna

Du är modig som hör av dig till Bris!

Stina Bris

Stina är kurator på Bris stödenhet.

 Barn och unga hör ofta av sig till Bris om sexuella övergrepp. Några av frågorna de funderar på är: Var det en våldtäkt? Får han göra så? Var det mitt fel? Syns det på mig? Erfarenheterna av sexuella övergrepp skiljer sig åt men det barnen och ungdomarna ofta har gemensamt är att de bär på en hemlighet. De vågar inte prata om det som hänt – eller händer – eftersom de är rädda att ingen ska tro dem. De vågar inte berätta för de är oroliga för vad som ska hända då. De vågar inte säga något till någon i sin närhet eftersom de ofta kämpar med känslor av skuld och skam. Att våga kontakta Bris och sätta ord på det man varit med om kan vara första steget mot att må bättre. Det är ett steg som många barn och unga verkar vara beredda att ta. En stor anledning till det är att man alltid är helt anonym på Bris. Så länge man själv vill det. Men vill man ta emot vår praktiska hjälp att hitta rätt stödinsats så får man. Och även om vi inte kommer så långt så kan ett samtal med Bris betyda mycket.

Bris erbjuder dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp en möjlighet att öva på att berätta. Vi hjälper dig att tänka kring vad du behöver för stöd och kunskap för att kunna må bättre igen. Vi pratar om rättigheter och gränser, att var och en har rätt att bestämma över sin kropp. Vi pratar om hopp och egenmakt, att var och en har förmåga att göra saker från och med nu och framåt för att det ska bli bättre. Vi pratar om barns egna strategier och vikten av att våga be om hjälp. Vi berättar om samhällets stödinsatser. Vi vill hjälpa dig att placera skulden där den hör hemma och lyfta bort skam från dina axlar. Om du som barn eller ung väljer att höra av dig till Bris kommer du få prata med en kurator som lyssnar utan att döma. Vi vill hjälpa dig förstå och hantera din situation genom att ge dig stöd, information och konkreta tips på var du kan vända dig för att få den hjälp som passar just dig bäst. Vill du att vi ska hjälpa dig att få kontakt så gör vi det gärna. Du är modig som hör av dig till Bris, du har tagit första steget mot att få den hjälp och det stöd du har rätt till.