Lyssna

Dags att prata om sexuella övergrepp i Almedalen

Åsa Landberg är psykolog och projektledare för Dagsattprataom.se.

Det är inte barns ansvar att skydda sig mot övergrepp. Det är föräldrar och andra vuxna som ska finnas där, stötta, skydda och att ge information. Många gånger handlar det om ren otur. Ett barn är på fel plats, möter fel person, har fått fel råd eller har aldrig fått kunskap. Mitt arbete som psykolog har inneburit att jag mött många barn, och en hel del vuxna, som utsatts för sexuella övergrepp. Det finns mycket att säga om alla de mötena!

Ofta har jag mött  barn som berättar att de inte förstod. De har utsatts för övergrepp men visste inte att det var fel, visste inte att de hade rätt till sin egen kropp. Ibland har de trott att det var något som händer alla barn. Många barn  berättar att de trodde övergreppen var deras fel. De tror att om de hade betett sig annorlunda, varit bättre barn, sagt nej eller protesterat hade det aldrig hänt.

Ibland har jag mött  barn som inte vågade berätta om övergrepp för att de trodde att deras föräldrar eller andra vuxna skulle straffa dem. De kanske hade glömt bort att de inte skulle följa med en främling, de har blivit fulla på en fest eller varit på en plats dit de inte fick gå. Och deras erfarenheter av vuxna säger dem att det är de som kommer att få skulden.

Det här behöver förändras! Barn behöver få veta att de har rätt till sin egen kropp, att övergrepp aldrig är deras fel och att de har rätt till stöd och hjälp om de utsätts. Vuxna behöver veta att de behöver informera barn, och att de måste vara beredda att lyssna, stötta och agera om ett barn berättar om övergrepp.

Det är skönt att få göra något åt saken!  Jag har varit projektledare för  Stiftelsen Allmänna Barnhusets nya webbplats med information om sexuella övergrepp mot barn – Dagsattprataom.se. Den riktar sig till både vuxna och äldre barn. Vårt mål är att bidra till att förebygga övergrepp och till att fler barn som utsätts får skydd och stöd genom att sprida kunskap.

Nu har webbplatsen funnits i tre månader. Många har varit inne och läst, och många har sett våra informationsfilmer. Bara våra filmer har visats över 22.000 gånger i sociala medier. Vi hoppas att det det har lett till att  fler vuxna vågat prata med sina barn, och kanske till att barn vågat berätta om att de varit utsatta för övergrepp för någon vuxen de litar på. De positiva reaktioner vi fått tyder på det.

Vi fortsätter att sprida vår information, via webbplatsen, via sociala medier och via föreläsningar. Nästa vecka finns vi i Almedalen på Gotland och berättar om Dagsattprataom.se på ett seminarium. Sedan följer ett samtal om hur vi ska få in information om sexuella övergrepp och annan utsatthet där barnen vill ha den – i skolan!