Lyssna

Möt läkaren Per

Lyssna

Jag heter Per Borgström och är läkare och arbetar framför allt med barn som har varit utsatta för sexuella övergrepp.

Per Borgström (2)De flesta som jag träffar har träffat polisen och blivit intervjuade. Polisen är ofta intresserade av att det görs en läkarundersökning för att kunna säkra bevis och dokumentera skador.

Jag tänker att det är minst lika viktigt att den som varit med om ett brott får bli undersökt för sin egen skull, för att kunna berätta om det man varit med om, och kanske den oro man har över vad övergreppet har gjort med ens kropp.

Många av de barn som jag träffar är oroliga över vad som har hänt med deras kroppar i samband med övergreppen. Kanske för skador, för att kunna skaffa barn, för att kunna vara tillsammans med någon, eller är det så att man har fått en sjukdom? Och då är det viktigt att ta reda på det för att man ska kunna känna sig lugn och trygg i framtiden.

Vid en sådan här undersökning så är det viktigt att man har gott om tid, och kan ta det lugnt. Vi vill titta på hela kroppen. För att vid de flesta övergrepp är det faktiskt inte skadorna i underlivet som är de vanligaste, utan skador på andra ställen på kroppen. Så vi tittar på en kroppsdel i taget. Och det är alltid du som barn eller ungdom som bestämmer. Vad är det vi ska undersöka? Vad är det vi får titta på?

Tycker man inte att det känns okej, då är det alltid okej att säga nej och stopp!