Lyssna

Möt psykologen Moa

Lyssna

Moa Mannheimer är psykolog och arbetar med behandling av barn som varit med om sexuella övergrepp.

Moa MannheimerDet kan påverka lite olika att bli utsatt för sexuella övergrepp. En del kan inte låta bli att tänka på det som har hänt, och tankarna stör en. Man försöker ofta låta bli att tänka, eller känna på olika sätt. Men det funkar inte så bra.

Andra drömmer om det. För vissa påverkar det synen på sig själv, man kanske tycker att man är ful eller fel på något sätt.  Andra påverkar det mer indirekt, man kanske är lättskrämd… Irriterad och arg är vanligt… Eller att man är ledsen väldigt ofta…

Även om det är längesedan övergreppen hände så tycker jag att det är bra att man söker hjälp. Jag vet att det går att få hjälp, och att det går att må bättre.

I behandling kan man få hjälp att hantera dom här symtomen. Tänka annorlunda om sig själv och världen, träna på att slappna av och vara mer i nuet istället för i övergreppen.

Många jag träffar behöver hjälp att tänka på och prata om övergreppen på ett sätt som gör att minnet och tankarna ändras. Man kan säga att det är lite som med en läskig film, om man ser filmen från början till slut många gånger så är den inte längre lika läskig.

Dom flesta jag träffar tycker att det är lite jobbigt att gå i behandling, framförallt i början. Men sen känns det oftast bättre efter ett tag.

Jag vet att sexuella övergrepp förstör mycket. Men jag vet också att man trots det kan få ett bra liv, och där det som händer i framtiden är det som blir det viktiga!