Lyssna

Dags att börja prata!

Förr eller senare hör alla talas om sexuella övergrepp. Barn kan få veta att sexuella övergrepp finns på olika sätt. Så fort ett barn börjar lyssna på radio, se på TV, läsa tidningar eller löpsedlar så konfronteras de med nyheter om sexuella övergrepp.

Nyheterna är inte gjorda för barn och det är svårt att förstå och lätt att missuppfatta.  Barn behöver förklaringar och fakta som de kan förstå.  De behöver också veta var gränserna går så att de inte utsätter andra. Många av de barn och unga som vi träffat saknar att få information direkt från vuxna.

”Nu när man tänker på det är det ju väldigt konstigt att man inte hade det i ämnet sex- och samlevnad. Inte, vi har inte haft det speciellt mycket, i alla fall inte jag, men… Jag kan inte komma ihåg att det var en del av det över huvud taget.”

Vad ett övergrepp är och hur man får hjälp borde alla få veta. När vuxna tar upp frågan om sexuella övergrepp signalerar de att det är något som är möjligt att prata om. Då är det lättare för barn och unga att ställa frågor och att våga berätta om de själva eller en kompis blir utsatta.

”Jag tycker att det är viktigt att föräldrarna pratar om det också. Så att inte de håller det hemligt, alltså, för vi får ändå reda på det.”

Alldeles för många barn är själva med om övergrepp. Om de inte fått veta något om övergrepp blir de helt försvarslösa. De kanske inte ens förstår att det de varit med om är fel, och de vet inte hur de ska slå larm.

Bild3vä

”Och om man inte pratar om det, det är väl också då barnen tror att det är okej liksom. Att det är så här det ska vara, att de inte vet att det är fel.”

Väldigt få övergrepp mot barn anmäls till polis eller socialtjänst, men de flesta barn berättar för någon. Tonåringar berättar oftast för en jämnårig. Bästa kompisen, flickvännen eller pojkvännen får ett förtroende som de många gånger har svårt att veta vad de ska göra med. De far också illa.

”I media är det mest att det är hemskt, att det är läskigt, men de skriver ju ingen lösning på det hela, typ som att ”ifall detta händer så ska du söka hjälp.”