Lyssna
För barn och unga

Prata om övergrepp i vardagen

Sexuella övergrepp mot barn är vanliga. I en vanlig gymnasieklass finns det antagligen både killar och tjejer som varit utsatta.

Ofta pratar man om sexuella övergrepp som något som händer andra, såna som man inte känner. Men det gör man! När man pratar om sexuella övergrepp, om förövare eller om de som är utsatta i skolan eller bland kompisar är chansen stor att någon tar åt sig extra mycket.

”Till exempel skällsordet, jäkla peddo, folk använder det ganska ofta, men ändå… Vad är det? Folk är helt bortvimsade.”

Se filmen Skämtet


De barn och unga som själva varit med om övergrepp berättar för oss att de upplever att deras jämnåriga vet väldigt lite om övergrepp. Det skulle vara till hjälp om kompisarna i klassen förstod mer.

”Alltså vissa kommer ta det oseriöst och såna saker, i alla fall människor i min ålder, det säger mina erfarenheter. Men de borde veta att det är väldigt seriöst.”

Även om de flesta som varit utsatta berättar för någon är det få som är så öppna att de berättar för alla. Risken är ju att man inte blir väl bemött.

”För det är en risk. Man vill ju inte att hela skolan ska veta. Då kanske man får flytta och byta ort.”

Några av de barn och unga som vi träffat och som varit utsatta berättar att de tar upp ämnet gradvis. Då får de veta hur de andra ser på övergrepp, och hur de ser på andra som varit utsatta.  Om kompisar reagerar bra tar de ett steg till. Annars låter de bli.

”Jag har berättat för två. Till en har jag sagt att jag blivit våldtagen, man tar det step- by-step lite. Man berättar först att man haft en kompis som blivit utsatt, sen kanske man berättar att ens föräldrar utsatt någon, sen att man själv blivit våldtagen.”

När  kompisar reagerar på ett bra sätt kan det kännas väldigt skönt. Det gäller även om den som är utsatt väljer att inte berätta om det. Det kan kännas som att man får stöd bara genom att andra visar att dom tycker övergrepp är fel, och att det inte är den som utsatts det är fel på.

”Dom tog emot det bra. Dom flesta blir väldigt förbannade! Chockade och förbannade!”