Lyssna
För barn och unga

Övergrepp syns inte utanpå

Det syns inte utanpå vem som varit med om övergrepp. Det syns inte utanpå vem som begår övergrepp heller.

Små barn, stora barn, tonåringar, vuxna, flickor och pojkar kan bli utsatta för sexuella övergrepp! Det finns barn som blir utsatta för övergrepp hemma, hos kompisar, hos vänner, i idrotten, på nätet, i skolan, på förskolan eller av någon de inte känner! De flesta barn är inte med om övergrepp, men de flesta känner någon som varit det.

Många som varit med om övergrepp visar tydligt att de inte mår bra. De kan vara ledsna, arga och besvikna, rädda och oroliga, ha svårt att sova, att koncentrera sig eller att äta. Men det är sällan de mår dåligt hela tiden.  Stunder där de är glada och fungerar som vanligt, växlar med stunder då de tänker på det som har hänt och mår dåligt. Och oftast mår man bättre efter ett tag.

”Jag hade en period då jag var nio, tio då jag mådde jättedåligt. Men nu mår jag faktiskt ganska bra igen.”

Andra visar ingenting alls utåt. Kanske gör de istället allt för att dölja att de inte mår bra inuti, eftersom de inte vill att någon ska se. Vuxna måste helt enkelt fråga, och prata öppet om övergrepp!

Det syns inte utanpå vem som utsätter andra för övergrepp heller. När någon beter sig konstigt eller är avvikande blir man på sin vakt. Det är svårare att tänka sig att någon som är trevlig och social begår övergrepp, men så kan det vara.

Bild1vä

 

”Nä jag får upp bilden av en gammal enstörig gubbe, som känns lite så här, lite psykiskt instabil.”

 

De allra flesta sexuella övergrepp begås av män eller pojkar. Men kvinnor kan också utsätta barn för övergrepp.

”Många övergrepp mot barn begås av någon som är under arton år. Tonåringar är ofta utsatta av någon som är ganska jämnårig kanske en pojkvän eller en före detta pojkvän, en kompis eller en kompis kompis. Det händer också att tonåringar utsätter mindre barn för övergrepp.

Det betyder att man som tonåring kan träffa jämnåriga som faktiskt begått övergrepp mot andra. Extra svårt kan det vara när man känner både den som är utsatt och den som utsatt. Då kan det vara extra viktigt att komma ihåg att det inte syns utanpå. Det kan ju faktiskt vara så att den som begått övergrepp är den man tycker bäst om.

”Det är ju jättekonstigt att tänka sig att det kan vara någon jag känner, någon i min skola som våldtar.”

Många gånger sprids rykten när ett övergrepp sker mellan jämnåriga. Även när en kille är dömd för övergrepp, kan det bli så att tjejen som är utsatt är den som blir smutskastad. I värsta fall kan det leda till att det är hon som byter skola eller flyttar. Det är orättvist.

”Om fel personer får veta vad som hänt sprider de allt vidare. Då kanske man måste byta skola och lämna allt.”

Egentligen finns det ingen anledning att sprida rykten om någon alls. Du behöver inte heller bestämma dig för om det är sant att övergreppen skett. Det kan du lämna till polisen. Istället kan du fortsätta att stötta din kompis. Det gäller både kompisar som är misstänkta för att ha utsatt någon för övergrepp och kompisar som berättar att de varit utsatta.

  • Det är viktigt att komma ihåg att de flesta människor inte begår övergrepp och gör allt de kan för att skydda barn mot övergrepp!