Lyssna

För barn och unga

Min kompis har varit utsatt

De flesta tonåringar som varit med om ett sexuellt övergrepp berättar för någon jämnårig.

Vad gör man om man får veta att en kompis, ett syskon, eller någon man är tillsammans med har varit med om ett sexuellt övergrepp?

Här finns en film med tips och råd till dig som känner någon som har blivit utsatt för ett övergrepp.

Här finns samma film i textad version.

Som jämnårig kan man göra stor skillnad för någon som är utsatt.

”Min kompis- hon dömer aldrig, hon lyssnar, hon ifrågasätter inte. Hon vet inte heller riktigt vad hon ska göra för att hjälpa mig. Men hon finns. Ibland vet hon inte vad hon ska säga, men då säger jag det, att det viktigaste är inte att du säger något, utan att du lyssnar.”

Ibland är brotten redan anmälda. Kompisar är väldigt viktiga för att stötta och lyssna. Det kan vara skönt bara att någon annan vet. Men kompisar är också viktiga för att göra roliga saker med, så att den som varit utsatt kan få tänka på annat en stund, och känna sig vanlig. Även om man varit med om något hemskt behöver man få skratta, roa sig och må bra.

Se filmen I skolan

 

”Det räcker ofta med att säga att vill du prata så finns jag här.”

Som jämnårig kan man få höra talas om övergrepp som ingen annan känner till. Det är en tung hemlighet att bära. De barn och unga som vi har pratat med är eniga om att man ska försöka berätta om det för någon vuxen.

”Jag tänker att man som kompis behöver veta att även om nån säger att man inte får berätta så får man göra det. För även om någon säger att man absolut inte får säga det här och det är något jättetungt så kommer ju inte den personen må bra heller. Då är det jätteviktigt att man berättar för någon vuxen, annars kommer man gå under.”

Även om det är lätt  att säga att man skulle slå larm om en kompis är utsatt, kanske det inte är så lätt i verkliga livet.

”Och visst så här rent teoretiskt så känns det det är så klart man säger till, men egentligen, jag vet inte om jag skulle se det som så fullständigt självklart ändå. Jag tror jag skulle göra det.”

Ett sätt är att erbjuda sig att följa med och prata med en vuxen. Eller att berätta åt kompisen.

”Man kan prata med en vuxen tillsammans med kompisen. Man behöver inte göra allting själv, man kan försöka dela på det liksom. Det blir alltid lättare om man är två om någonting.”

Men även om den som varit utsatt inte själv vill att man ska anmäla eller berätta för en vuxen, kan det leda till att kompisen blir skyddad och får hjälp.

”Jag tror att även fast kompisen kanske blir arg just då, så tror jag den kommer att vara tacksam resten av livet.”