Lyssna
För vuxna

Barn som utsätter andra

Alltför många barn blir utsatta för sexuella övergrepp. Ibland är det en jämnårig eller ett äldre barn som utsätter dem.

Små barn leker ofta sexuella lekar, och undersöker sig själva eller andra. Det är alldeles normalt. Men som vuxen finns det saker man ska vara vaksam mot. Varningstecken är när:

  • Det är stor åldersskillnad mellan barnen
  • Det är stor skillnad i utvecklingsnivå mellan barnen
  • Om ett barn tvingar eller gör andra barn illa
  • Om ett barn leker sexuella lekar väldigt ofta och driver på för att få med sig andra barn
  • Om ett barn inte kan låta bli fast vuxna säger till
  • Om de sexuella lekarna är för avancerade för åldern

För ett barn som är utsatt av ett annat barn kan det vara lika jobbigt som att utsättas av en vuxen. De kan behöva stöd och behandling. Man brukar inte säga att yngre barn begår övergrepp, utan att de har sexuella beteendeproblem. De behöver också hjälp.

Tonåringar begår en stor del av våldtäkter och andra övergrepp mot andra barn och unga. Som förälder betyder det att man kan hamna i situationen att ens eget barn har våldtagit en jämnårig. Barn över femton år är straffmyndiga och kan dömas för brotten.

När ett barn är utsatt för sexuella kränkningar eller övergrepp ska det anmälas, oavsett ålder på den som utsätter dem. Det är viktigt att sätta stopp för unga som som utsätter andra. Det finns hjälp att få så att de inte fortsätter att utsätta andra för övergrepp under uppväxten och vuxenlivet.

Bild5