Lyssna
För vuxna

Det är inte ditt fel!

Det är inte ditt fel. Det förtjänar att sägas om och om igen.

När barn är med om övergrepp är det vanligt att de känner att det är deras fel. De tar på sig skulden och de skäms. Barn kan ibland ha gjort något som de inte får i samband med övergreppen. Det kan till exempel vara ett litet barn som gått med en vuxen fast de inte får, en tonåring som varit full, lagt ut nakna bilder på nätet eller varit på en plats där de inte ska vara. Då blir det ännu svårare att berätta, eftersom de är rädda att få skäll. Det här vet många som utsätter barn för övergrepp. De utnyttjar det för att barn inte ska berätta.

”Ni måste skriva på något bra sätt att de ska inte bli sura, men på nåt sätt måste de informera om och säga att ”det här var inte bra, så här ska du inte göra igen”.”

Barn behöver få höra att även om de har gjort något fel, så är det är mänskligt. Det gör inte att de har ansvar för övergreppen. Det är små misstag, jämfört med att utsätta någon för övergrepp. Den som verkligen gjort fel är den som gjort övergrepp. Det är aldrig den som utsatts för övergrepp som bär skulden!

”Ja, men jag tycker ändå det är bra om det är många olika personer som säger att det inte är ditt fel, det är bra att höra från många håll, och att det upprepas. Men det räcker inte med att säga bara ”det inte är ditt fel”, man måste få veta varför också.”

Många föräldrar känner också att de gjort fel. De hade velat skydda sitt barn. De tänker och grubblar över att de borde sett tecken, att de borde ha lyssnat bättre, att de borde ha kunnat stoppa övergreppen. Släktingar, grannar, lärare, vänner eller andra som känner ett barn som varit utsatt reagerar ofta på samma sätt. De hade velat förhindra det som hände.

Alltför ofta är det fel personer som skäms och som känner att de gjort fel. Den som gjort övergrepp är den som bär skulden. Man får påminna varandra om det!

”Det är dom, det är inte du som gjort fel. Och det är jätteviktigt att få höra det, för det är så lätt att man anklagar sig själv. Och ju fler gånger man får höra att det är inte ditt fel, desto mer fastnar det.”