Lyssna
För vuxna

Det är modigt att berätta om övergrepp

De flesta barn som varit med om övergrepp berättar för någon. Men väldigt få barn som varit utsatta har berättat för en polis, en socialsekreterare eller någon annan som jobbar med barn.

Många berättelser om övergrepp mot barn stannar i familjen, hos en kompis eller berättas aldrig över huvud taget. Det gör att barnen inte kan få det stöd och den hjälp de har rätt till.  Om ett barn inte ens orkar tänka på det som hänt, blir det alldeles omöjligt att prata om det.

”Oftast vill barn berätta och prata, men det krävs ett jävla förtroende för att våga.”

Många barn skäms. De kan känna att de har gjort fel, att de får skylla sig själva. Barn kan ibland ha gjort något som de inte får i samband med övergreppen. Det kan till exempel vara ett litet barn som gått med en vuxen fast de inte får, en tonåring som varit full, lagt ut nakna bilder på nätet eller varit på en plats där han eller hon inte får vara. Då blir det ännu svårare att berätta, eftersom de är rädda att få skäll. Det här vet många som utsätter barn för övergrepp. De utnyttjar det för att barn inte ska berätta.

Se filmen Jag önskar att vuxna inte var så rädda


Många barn som varit med om övergrepp har hotats att inte berätta. Hoten kan handla om att skada eller döda barnet, någon de tycker om eller ett husdjur. Det kan också handla om att det de varit med om ska spridas till familj eller jämnåriga eller helt enkelt att de kommer att få flytta eller förlora kontakten med de personer och saker som är viktiga för dem.

Andra barn som varit med om övergrepp vet inte vad de ska berätta, eller vem de ska berätta för.

”För något år sedan berättade jag. Men då hade det gått ganska många år. Jag hade gått vidare men det var ändå nånting som skavde i mig. Och till slut kom jag fram till att det kändes som jag ljög för min mamma. Och när jag berättade kändes det bättre på en gång!”

Det är viktigt att vuxna som får höra av ett barn eller en tonåring om övergrepp tar det de säger på allvar. När det är så svårt att berätta finns en risk att de inte vågar igen om de inte blir trodda eller om de blir avvisade.